Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Publieksonderzoek door Culturele Doelgroepenmodel

Om als Amsterdamse cultuursector zo veel mogelijk mensen te bereiken is het zinvol om publieksonderzoek te doen. Zo weten we wie al bereikt wordt en wie nog niet. Om onze culturele partners meer kennis over huidige en potentiële doelgroepen te bieden, lanceert amsterdam&partners in 2024 een online tool voor het uitvoeren van publieksonderzoek. Met deze tool kunnen instellingen op een simpele wijze, gebruikmakend van postcodes, analyses en uitgebreide rapportages maken van het eigen publiek.

Om grip te krijgen op mensen in plaats van nummers gebruiken we Het Culturele Doelgroepenmodel (CDM). Dit model, al jaren succesvol toegepast door Rotterdam Festivals, segmenteert publiek op basis van cultureel gedrag en voorkeuren. Daarnaast geeft het inzicht in demografie, socio-economische kenmerken, media- en internetgebruik van de bestaande en potentiële bezoekers. Dit helpt culturele instellingen bij het maken van keuzes op het gebied van beleid, programmering of marketing en communicatie.

Hoe werkt het Culturele Doelgroepenmodel?

Het CDM verdeelt het publiek in elf culturele doelgroepen op basis van het culturele gedrag. Welke disciplines bezoeken zij, hoe vaak en hoe divers is dat bezoek. Dit wordt onder andere aangevuld met informatie over de gemiddelde leeftijd, opleidingsniveau, huishoudgrootte, bestedingsruimte en de ideale weekendinvulling.

Hoe beter het publiek begrepen wordt, hoe doeltreffender ze worden bereikt, verleid en behouden. Het CDM kan zo leiden tot een meer gerichte aanpak. De kunst is om de juiste vertaalslag te maken. Ook daar staan wij voor je klaar. amsterdam&partners organiseert workshops met speciale focus op Amsterdamse instellingen. Ook vinden er landelijk via de Taskforce Publieksdata regelmatig kennissessies en workshops plaats.

Aanmelden voor Publieksonderzoek

De brochure over het Amsterdamse Culturele Doelgroepenmodel kun je gratis downloaden. Om gebruik te kunnen maken van de uitgebreide analysemogelijkheden dien je het gebruik van de tool aan te schaffen. Gebaseerd op de indeling van verschillende culturele overlegorganen is er een tariefsysteem vastgesteld, afhankelijk van omzet/ aantal bezoekers. De tariefgroepen zijn als volgt: 

  • € 312,50 (klein) 
  • € 625,- (middelgroot)
  • € 1.250,- (groot)
  • € 2.500,- (niet-culturele organisaties in de vrijetijdssector)  

Voor dit bedrag heb je toegang tot de tool inclusief 12 analyses per jaar. Daarnaast kun je een pakket voor onbeperkte analyses afnemen voor € 500,-/jaar.

Ik wil mij aanmelden voor het CDM

Wilt u meer informatie ontvangen over het Culturele Doelgroepenmodel of u aanmelden voor deelname? Neem contact op met Siti Dwidjono, Accountmanager Cultuur. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam. We bedanken de werkgroep leden, de gezamenlijke Amsterdamse musea, Rotterdam Festivals, DEN, Utrecht Marketing en Lisette Heemskerk voor hun ondersteuning bij dit project.