Stadsdeel : Nieuw-West (deel Osdorp)
Plaats : Amsterdam
Architect : MVRDV
Jaar van oplevering : 1997
Categorie : wonen - Woonzorgcomplex met 100 woningen voor ouderen
Opdrachtgever : Woningbouwvereniging Het Oosten, Amsterdam

De Westelijke tuinsteden zoals Osdorp en Slotermeer werden in de wederopbouwperiode gerealiseerd. Bij de inrichting en bebouwing van deze wijken diende het Algemeen Uitbreidingplan (Cornelis van Eesteren, 1935) als richtlijn.

In Osdorp, een locatie waar voorheen een school stond, realiseerde het Rotterdamse architectenbureau MVRDV honderd appartementen voor 55+-ers. De idee zoals vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan dienden als uitgangspunt bij het ontwerpen waardoor de hoogte- en bebouwingslijnen vaststonden. Dit resulteerde in een galerijflat waaraan, op verschillende verdiepingshoogten, blokken zijn bevestigd. In deze blokken zijn totaal 13 woningen ondergebracht. Doordat de blokken even diep zijn als de galerijflat en niet ondersteund worden, lijken ze de zwaartekracht te trotseren.

Het onderscheid tussen de blokken en de flat wordt benadrukt door het contrast in materialisatie: de glazen gevel van de galerijen en de red cedar-bekleding van de 'aanhangwoningen'. De achtergevel van de flat is bekleed met red cedar; deze wordt doorbroken door uitstekende balkons van gekleurd plexiglas. MVRDV ontving voor dit woonzorgcomplex (WoZoCo) de Merkelbachprijs 1997. Jac Bisschops ontwierp de inrichting van het maaiveld en de kunsttoepassing op de daken.