De nieuwe expositie ‘Het Van Eesteren Paviljoen’ is de laatste tentoonstelling op onze huidige locatie in Broedplaats De Vlugt. Het toont het ontwerp en laat zien waardoor de ontwerpers van Korteknie Stuhlmacher Architecten zich hebben laten inspireren. Door middel van verschillende maquettes, schetsen en bouwtekeningen vertellen zij hun verhaal.

Oud idee, Nieuwe vorm

Het nieuwe paviljoen komt aan de noordoever, met uitzicht op de Sloterplas, de boulevard en de noorderhaven. Gekozen is voor een prachtige en logische plek, bastion west aan de noordoever van de Sloterplas (schuin tegenover het benzinestation). In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen aan de Noordzijde. De cultuurhistorische achtergrond van deze prachtige locatie komt aan bod.

Transparant, minimalistisch en doelmatig ontwerp

Het?herkenbare en zichtbare paviljoen krijgt een sober en doelmatig karakter, net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode. Korteknie Stuhlmacher Architecten bedachten, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren ‘50 en ‘60, een eenvoudig houten Van Eesteren Paviljoen met veel glas. Het is donker van kleur zodat het niet geheel verdwijnt in de parkachtige omgeving van de Sloterplas.

Vijf jaar geleden presenteerde het Van Eesteren Museum een eerste idee over een mogelijk paviljoen aan de Sloterplas. Nu, vijf jaar later, is de bouw in volle gang, en verhuist het museum in het najaar naar het nieuwe Van Eesteren Paviljoen.