Bewonersmix

Het Rotterdamse architectenbureau ontwierp dit gebouw als een ‘dorp’, met verschillende ‘wijken’. Zo zitten er patiowoningen en kleine sociale huurwoningen in, maar ook villa’s met een tuin en hallen met luxe appartementen. Dit levert een bijzondere mix van bewoners op.

 

De Silodam naast de voormalige graansilo, 2006

Buurtkleur

Om de specifieke karakters van de ‘buurten’ te benadrukken, zijn de gangen naar de woningen - vloer, wand, deuren én plafond - in één felle kleur geschilderd. Aan de gevel maakt de raamindeling, de kleur en het materiaalgebruik het onderscheid duidelijk.

 

Zicht op constructie in het IJ, 2003

Op palen

Bijzonder is dat het gebouw op palen in het IJ staat, waardoor het lijkt alsof het drijft. Het is een verwijzing naar het feit dat de stad Amsterdam op palen is gebouwd. Om te voorkomen dat er uit de koers geraakte schepen tegenaan varen, is onder water een met boeien gemarkeerde oplopende betonplaat aangebracht.

 

Terras aan de zuid-westzijde van het gebouw, 2003

Panoramisch uitzicht

Het gebouw biedt bewoners luxe voorzieningen. Zo zijn tussen de palen, onder het gebouw, steigers aangelegd voor bootjes, en zit in de dam zelf een mechanische parkeergarage die met liften auto´s in en uit de garage transporteert. De houten trap door het gebouw heen komt uit op een groot balkon met een panoramisch uitzicht over het IJ. Dit terras is openbaar.