Nieuw

Nadat het Indisch Theehuis – bijgenaamd het Zwitsers Theehuis omdat het publiek er een chalet in zag – afbrandde, kregen de gebroeders Baanders opnieuw opdracht een theehuis te ontwerpen. Hieruit kwam het Blauwe Theehuis voort, met bovenliggende pachterswoning. Het is gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, op een bijna cirkelvormige plattegrond.

 

Het melk- en theehuis, naar ontwerp van L.P. Zocher, 1875-1880

Constructie

Door de achthoekige constructie heeft het gebouw geen voor- en achterkant en staat het in open verbinding met het park. Het gebouw bestaat uit drie ringen boven elkaar en is volledig uitgevoerd in beton, staal en glas. Het theehuis dankt zijn naam uiteraard aan de sprekend blauw geverfde stalen vensters, deuren en pilaren waarop de verdieping leunt. Ook de afwisseling tussen open en gesloten vlakken en het schijnbaar opheffen van de zwaartekracht zijn uitingsvormen van het Nieuwe Bouwen.

 

Brandbluswerkzaamheden bij het theehuis, 1936. Foto: ANP

Trouwen

Sinds het gebouw in 1998 is gekocht door de huidige eigenaren, hoort de pachterswoning op de bovenverdieping ook bij het theehuis. Hier is een boventerras te vinden waar gasten een prachtig uitzicht hebben over het Vondelpark naar ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher. Sinds 2006 is het niet alleen een horecagelegenheid maar ook een 'huis der gemeente': een officiële trouwlocatie.

 

Het Blauwe Theehuis, anno 2011