Aanleg park

Op de plek van het Sarphatipark was in eerste instantie het Centraal Station gepland, maar het station werd uiteindelijk verplaatst naar het IJ. Het park werd ontworpen in de Engelse landschapsstijl, die verwijst naar het spannende en onverwachte van de vrije natuur. De bebouwing rond het park wordt, dankzij de deftige gevels, ook wel het fluwelen randje genoemd - een groot verschil met de goedkope woningen elders in de Pijp.

 

Monument van Dr. Samuel Sarphati.

Monument

Samen met de opening van het park in 1886 werd ook het monument voor Samuel Sarphati onthuld, ontworpen door de Amsterdamse architect J.R. de Kruiff. Vanwege zijn verdiensten voor Amsterdam op het gebied van onderwijs, volksgezondheid, stedenbouw en nijverheid, kreeg Sarphati de titel ‘stichter van het Nieuw Amsterdam’ boven het borstbeeld toegekend. Sarphati was onder andere de initiatiefnemer van het ophalen van afval en oprichter van het Amstelhotel.

 

Pompgemaal Sarphatipark, 1891.

Groene verrassing

Het park is ontworpen als een coulisselandschap met een beek in een dal. Het gemaal en de struiken zorgen voor een verrassingseffect op een wandeling door het park. Het park is in 1993 gereconstrueerd, omdat er in de periode ervoor het een en ander aan was veranderd. Op verzoek van bewoners is het liefdesbruggetjes aan de oostzijde hersteld.

 

Parkwachtershuisje Sarphatipark, 1982.